Tipy a triky
Pomalé varenie
Tu sú naše tipy a triky na varenie pomocou Wonderbag. Vzhľadom na to, že vak Wonderbag používa na varenie zadržiavanie tepla, spomaľuje dobu, počas ktorej sa horúci hrniec ochladí na izbovú teplotu, čo umožňuje, aby sa jedlo naďalej pomaly varilo.
Výber hrnca
Použite hrniec správnej veľkosti pre množstvo jedla, ktoré chcete variť. Použite hrniec s krátkymi ušami. Použiť môžete napríklad medené, oceľové, hliníkové, smaltované, liatinové a sklenené hrnce. Pokiaľ používate liatinu alebo keramiku, musíte pod hrniec (dovnútra vaku) vložiť podložku, aby nedošlo k poškodeniu látky teplom hrnca.
Priveďte do varu
Potraviny musia byť pred vložením do Wonderbagu privedené k miernemu varu.
Použite pokrievku, aby sa prísady mohli prehriať. Do vaku Wonderbag nevkladajte vlažné jedlo. Časy sa budú líšiť podľa dĺžky varenia v závislosti od receptu a typu jedla.
Vložte varnú nádobu ihneď zo sporáka do Wonderbag.
Teplo je zadržiavané efektívnejšie, keď:
- Hrniec je plný a utesnený tesne priliehajúcim vekom
- Jedlo je hutnejšie (ako dusené mäso a karí)
- Prostredie, v ktorom je vak umiestnený je teplejšie (ak napríklad Wonderbag sedí v snehovom záveji, ochladí sa rýchlejšie:-))
- Pokrievka na váš hrniec je kovová; však sklo funguje tiež
- Umiestnite podložku (odporúčame silikónovú) do vaku Wonderbag a samotný hrniec položte na podložku vo vnútri vaku.
Na jeden vak Wonderbag by sa mala používať iba jedna nádoba na varenie.
Hrnce prenesené priamo zo sporáka alebo rúry do Wonderbag by nemali byť teplejšie ako 175 °C.
Pri prenášaní alebo manipulácii s vakom Wonderbag je potrebné dbať na to, aby nedošlo k rozliatiu a riziku popálenia alebo zranenia.
Osvedčené postupy
Nižšie je uvedený prehľad niektorých úprav, ktoré odporúčame vykonať vo vašej štandardnej kuchárskej praxi, a tiež niektoré všeobecné pokyny na varenie spôsobom Wonderbag.
- Vo vaku Wonderbag môžete variť prakticky čokoľvek - dusené mäsa, karí, kuracie mäso a dokonca aj jogurt.
- Pri varení nedochádza k odparovaniu, preto použite menej tekutiny ako obvykle.
- Tekutina vo Wonderbagu nezhustne. Aby sa pokrm zahustil, rozpustite v troche studenej vody trochu múky alebo kukuričného škrobu a potom vmiešajte do hrnca.
- Pokiaľ vo svojom recepte používate víno, pred vložením do Wonderbagu zvarte alkohol (trvá to asi 5 minút).
- Mäso osoľte deň pred varením, aby bolo mäkké a vlhké.
- Soľ a kyslé jedlá (ako paradajky) zabránia zmäknutiu fazule. Preto pri použití paradajkovej omáčky predvarte fazuľu vo vaku Wonderbag alebo použite fazuľu z konzervy. Soľ nedávajte do vopred namočených sušených fazule, kým nie sú hotové.
- Potraviny vo Wonderbag nemôžete prevariť alebo spáliť, pretože nie je na priamom zdroji tepla.
- Čím dlhšie zostanú potraviny vo vaku, tým budú krehkejšie.
- Pred pridaním do vaku Wonderbag budete musieť osmahnúť mäso alebo skaramelizovať cibuľu, pretože ich treba robiť pri veľmi vysokých teplotách, aby si zachovali svoju chuť.
- Vak Wonderbag otvárajte iba vtedy, keď ste pripravení podávať, aby nedošlo k strate tepla.
- Akonáhle začnete Wonderbag používať, rýchlo si to osvojíte. Väčšina receptov zostáva výrazne nad 60 °C po dobu aspoň 4 alebo 5 hodín, niektoré až 8 hodín.
Čistenie a bezpečnosť
Wonderbag je možné prať ručne a sušiť na sušiaku. Práčku je možné použiť s jemným pracím cyklom so studenou vodou a minimálnym množstvom pracieho prostriedku. Sušenie: zavesiť na sušiak alebo na nízku telplotu v sušičke.
Americký úrad pre potraviny a liečivá (FDA) odporúča, aby potraviny neboli skladované pri teplotách medzi 57 °C a 5 °C dlhšie ako 2 hodiny. V prípade pochybností použite na meranie tepla teplomer, aby ste sa uistili, že vaše jedlo má teplotu vyššiu ako 57 °C z dôvodu bezpečnosti potravín.
Umiestnite podnožku (odporúčame silikónovú) do vaku Wonderbag a samotný hrniec položte na podložku vo vnútri vaku.
Iba jedna nádoba na varenie na jeden vak.
Teplota hrnca prenesenej priamo zo sporáka alebo rúry do vaku by nemala byť vyššia ako 175 °C.
Pri prenášaní alebo manipulácii s vakom wonderbag. je potrebné dávať pozor, aby nedošlo k rozliatiu a riziku popálenia alebo zranenia.